Poniedziałek
Dawniej ryby były podstawą menu, bo kosztowały mniej niż mięso. Obowiązkowo jadano je też w czasie postów. Dziś zapominamy o ich wspaniałych wartościach odżywczych, więc opowiemy o nich naszym Smykom! Dlaczego warto jeść ryby? Jakie są gatunki ryb? Gdzie żyją? Co jedzą? Na wszystkie pytania uzyskamy odpowiedzi już wkrótce…
Wtorek
Wędkowanie to najprzyjemniejszy – obok zbierania grzybów czy zrywania szczawiu – sposób na zdobycie świeżego, zdrowego jedzenia. Jest od nich jednak o wiele trudniejszy, a właściwie nawet całkiem skomplikowany. Chcąc nie tylko łowić, ale też złowić, trzeba się trochę nagimnastykować. A jak to zrobić? Oto zagadka do rozwiązania w dniu dzisiejszym:)
Środa
„Patrzcie wszyscy: O tam w dali,
na wysokiej morskiej fali
tam daleko na głębinie,
rybak w łódce sobie płynie”
Dziś obędzie się wielki połów ryb!
Czwartek
Ryby znane są w polskiej kuchni od wieków. Jadali je -i to nie tylko w czasie postów -zarówno ludzie zamożni, jak i ubodzy. Ci pierwsi delektowali się delikatnym smakiem łososi, szczupaków, sandaczy i karpi, drugim za posiłek służyły okonie i karasie. Zdecydowanie większą popularnością cieszyły się w dawnych czasach ryby słodkowodne – spożycie ryb morskich, ze względu na mniejszą dostępność, ograniczało się do śledzi i soli. A jakie przysmaki rybne goszczą dziś na naszych stołach? Dowiemy się już wkrótce..
Piątek
Każdy wie, że złota rybka spełnia trzy życzenia! U nas dziś każdy Smyk wykona własną rybkę, która może spełni życzeń troszkę więcej:)